ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ σε διήμερη εκδήλωση


Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η άφιξη κι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης” στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης και του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ και το γραφείο της Europe Direct Ανατ. Μακεδονίας Θράκης σε συνεργασία με την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών Δ.Π.Θ. Κατερίνα Ριτζούλη, σας προσκαλούν σε δύο εκδηλώσεις στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη

 

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, 19:22, Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

 

Το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19:22 στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης “Η άφιξη κι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Ν. Ξάνθης” το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης παρουσιάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας. Μια ομιλία με τίτλο:

Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη: η συμβολή των Ασβεστοχωριτών μαστόρων του ασβέστη και η παράλληλη εξέλιξη της βιομηχανίας στην περιοχή.

Την ομιλία παρουσιάζει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΔΠΘ δρ Αικατερίνη Ριτζούλη.

Μετά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο πραγματοποιήθηκαν μεγάλες πληθυσμιακές μετακινήσεις στη Μακεδονία και Θράκη με αποτέλεσμα την ίδρυση προσφυγικών οικιστικών συγκροτήσεων στην ευρύτερη περιοχή και στην πόλη της Ξάνθης. Το έργο του εποικισμού δεν θα μπορούσε να περατωθεί χωρίς την εξασφάλιση επάρκειας σε οικοδομική τεχνογνωσία και κατασκευαστικά υλικά. Σε μια εποχή που η πόλη γνώριζε τα πρώτα βήματα του βιομηχανικού εκσυγχρονισμού, τον ηλεκτροφωτισμό και τον σιδηρόδρομο, εμφανίστηκαν νέοι εσωτερικοί μετανάστες, αυτή τη φορά για την επίσπευση του μεγάλου εποικιστικού έργου. Οι Ασβεστοχωρίτες, πρωτομάστορες στην τέχνη του ασβέστη διαμοίρασαν τις περιοχές του εποικισμού και μετακινήθηκαν στις νέες πατρίδες, όπου εγκαταστάθηκαν και δημιούργησαν εστίες τεχνολογίας αιχμής στον κατασκευαστικό τομέα.

Γι’ αυτούς και με αφορμή ένα κειμήλιο των αρχών του αιώνα που εκτίθεται στο Μουσείο, ενός προπλάσματος του εργοστασίου ασβεστοποιίας ‘Η Θράκη”, κατασκευασμένου τη δεκαετία του 1920 από έναν πρωτομάστορα του ασβέστη, θα μιλήσουμε για το γενικότερο πλαίσιο της βιομηχανικής ανάπτυξης αιχμής της ταραχώδους εκείνης εποχής.

 

https://fex.org.gr/events/%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%80%cf%84%cf%85%ce%be%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%85%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%ad%ce%b1/

 

 

Περίπατος με τίτλο “Γνωρίζοντας την χαμένη βιομηχανική κληρονομιά της Ξάνθης”

 

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, 11:00 – 13:00, Νησάκι – Ξάνθη

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, σε συνεργασία με το γραφείο της Europe Direct Ανατ. Μακεδονίας Θράκης συμμετέχει χαράσσοντας μια διαφορετική πολιτιστική διαδρομή μέσα στην πόλη. Ένας ξεχωριστός περίπατος γνωριμίας με την χαμένη βιομηχανική πολιτιστική κληρονομιά της Ξάνθης.

Αφετηρία το “Νησάκι”.

Τα βιομηχανικά κτίρια είναι αυτά που αφηγούνται την ιστορία τους και παράλληλα την ιστορία της πόλης. Στη διάρκεια του περιπάτου,  θα πραγματοποιηθούν στάσεις σε επιλεγμένα σημεία με σκοπό να αναπτυχθεί ένας διάλογος για την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τις ιδιαίτερες κατασκευές αλλά και την εξέλιξη τους στο πέρασμα των χρόνων. Η περιήγηση θα καταλήξει στο κτίριο του Εθνικού Οργανισμού Καπνού όπου η αφήγηση θα ολοκληρωθεί και οι συμμετέχοντες  θα έχουν μια συνολική εικόνα για τα βιομηχανικά κτίρια καθώς και των επιμέρους στοιχείων που διαμόρφωσαν την ιστορία της πόλης μας.  Η δράση συμπληρώνει με βιωματικό τρόπο την ομιλία της προηγούμενης ημέρας με τίτλο “Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού τομέα κατά την άφιξη των προσφύγων στην Ξάνθη”.

Σας περιμένουμε, με άνετα παπούτσια, την

Κυριακή 18/09/2022 στις 11:00 στο “Νησάκι”.

Είσοδος δωρεάν

https://fex.org.gr/events/%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%af%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf-%ce%b3%ce%bd%cf%89%cf%81%ce%af%ce%b6%ce%bf%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%87%ce%b1/?fbclid=IwAR29wtg0O-T6oEOABd9AxFOtVaPe_895HmY2ZCblqQCXHGYElYP-6i8oAkg