Πρόσκληση δέκατης έκτης (16ης) Έκτακτης Συνεδρίασης της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θράκης
Πρόσκληση. Δέκατη έκτη (16η) Έκτακτη Συνεδρίαση.pdf
Διεπιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο»
Δελτίο τύπου: Διεπιστημονική Εσπερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο».
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης (ΔΠΘ) και το πρόγραμμα «Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού», διοργανώνουν τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022, στις 16:00-20:45, διεπιστημονική εσπερίδα με: Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο: Τιμώντας τους νεκρούς των δύο παγκόσμιων πολέμων». Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στις αίθουσες εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού» της Καπναποθήκης «Π» (Καπνεργατών 9).
Οι δύο συνεδρίες της εσπερίδας που εξετάστηκαν ζητήματα που άπτονται:
- της συμβολής των ιστορικών χωρών και των μνημείων στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης,
- τη λειτουργία της αρχιτεκτονικής και της γλυπτικής ως γλωσσών μνήμης,
- θεολογικές προεκτάσεις για τη διαμόρφωση μιας οικουμενικής μνήμης των θυμάτων του πολέμου,
- τις προοπτικές ανάδειξης του ιστορικού φορτίου τοποσήμων και σημείων του αστικού χώρου στη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας.
- και πτυχές της δημόσιας και της τοπικής ιστορίας του προσφυγικού ελληνισμού (1922) και κατά την περίοδο της Κατοχής (Β΄ΠΠ).
Λόγω των υγειονομικών και του συγκεκριμένου αριθμού διαθέσιμων θέσεων, παρακαλούνται οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχοντες να προβούν σε έγκαιρη κράτηση θέσης με κλήση στο 6996559216. Σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, η συμμετοχή είναι δυνατή σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Στο τέλος της εσπερίδας θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.
Η εσπερίδα αποτελεί μέρος του αφιερώματος και της έκθεσης φωτογραφίας «Χώροι μνήμης, Τόποι μαρτυρίου», του Νίκου Κοσμίδη, που συνδιοργανώνονται από τους προαναφερθέντες φορείς, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθη και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αρχιτεκτονικές και ιστορικές όψεις της μνήμης στον χώρο.
Τιμώντας τους νεκρούς των δύο παγκόσμιων πολέμων .
Προσέλευση συμμετοχόντων και εγγραφή: 16:00
Α’ Συνεδρία: «Αρχιτεκτονικές και αισθητικές όψεις της μνήμης»
16:30 – 18:15
Πρόεδρος: Δημήτριος Πολυχρονόπουλος , Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΔΠΘ)
Εισηγητές:
– Αμαλία Παπαϊωάννου , αρχαιολόγος, Επιμελήτρια Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου, «Το Μαυσωλείο στο Δίστομο. Ένα δρων μνημείο».
– Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΔΠΘ),
Μαρία Γρηγοριάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Αστικού και Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΔΠΘ),
«Συλλογική μνήμη. Μετασχηματίζοντας το χώρο σε τόπο –
Μια αρχιτεκτονική πρόταση για τη μνήμη του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη».
– Παναγιώτης Κοζόκος, γλύπτης, Επικ. Καθηγ. Εικαστικών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΔΠΘ), «Δημιουργώντας στο Σίδνεϊ ένα μνημείο για τη Μάχη της Καλλίπολης».
– Βασίλης Αϊβαλιώτης, μέλος Δ.Σ. του ΠΑΚΕΘΡΑ, «Η αποκατάσταση του εβραϊκού νεκροταφείου Ξάνθης».
– Θεανώ Γ. Ξανθοπουλίδου, Αρχιτέκτων Μηχανικός (ΑΠΘ), υπ. Διδ. τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (ΔΠΘ), «Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ξάνθη».
– Νίκος Κοσμίδης, υπ. Διδ. Αρχιτεκτονικής, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΔΠΘ), MΑ Θεολογίας, «Θεολογικές και κοινωνικές προκλήσεις στην αρχιτεκτονική-αισθητική γλώσσα της μνημόνευσης των νεκρών του πολέμου: Η περίπτωση των στρατιωτικών κοιμητηρίων του Α’ ΠΠ».
– Συζήτηση
Διάλλειμα
18:15 – 18:45
Β’ Συνεδρία: «Ιστορικές όψεις της μνήμης»
18:45 – 20:40
Πρόεδρος: Πηνελόπη Καμπάκη – Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας (ΔΠΘ)
Εισηγητές:
– Ανδρέας Ματζάκος, απ. Αξιωματικός ΣΞ, ΜΑ Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές, υπ. Διδ. Ιστορίας (ΔΠΘ), Διευθυντής ΙΘΤΠ, «Η απόδοση τιμής στους νεκρούς στρατιώτες, από την Αρχαιότητα έως Σήμερα».
– Χρύσα Κουλιάκη, Εκπαιδευτικός, υπ. Διδ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου ΤΙΣ, «Τα κτήρια μιας πόλης… φορείς μνήμης στην καθημερινότητά μας! Αρωγοί και διδάσκαλοι δημόσιας ιστορίας. Αν… μιλούσαν!».
– Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ. Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας (ΕΚΠΑ), διδάσκων στο ΜΠ Δημόσια Ιστορία (ΕΑΠ), «Ιστορικοί περίπατοι. Κάνοντας Δημόσια Ιστορία στους δρόμους της Αθήνας».
– Βασίλης Ριτζαλέος, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών (ΔΠΘ), «Στοιχεία της προπολεμικής εβραϊκής παρουσίας στην πόλη της Κομοτηνής».
– Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός, υπ. Διδ. Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας (ΔΠΘ), «Όψεις της βιωμένης εμπειρίας της βουλγαρικής κατοχής στην πόλη της Ξάνθης».
– Μαριγούλα Κοσμίδου, Δ/τρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης (Γεωλόγος – Παιδαγωγός), «Από τις μνήμες του ξεριζωμού και του πόνου, στις μνήμες της νέας δημιουργίας: Η χωρική εγκατάσταση των προσφύγων στην Κομοτηνή».
– Συζήτηση
Λήξη – Παραλαβή βεβαιώσεων συμμετοχής
Επιστημονική – οργανωτική επιτροπή:
Δημήτρης Πολυχρονόπουλος, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (ΔΠΘ)
Ανδρέας Ματζάκος (Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης)
Νίκος Κοσμίδης (Δράσεις Ιστορίας Μνήμης Πολιτισμού)
Γραμματειακή υποστήριξη:
Σοφία Κωνσταντινίδη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ)
Σταυρούλα Ναστάκου, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής (ΔΠΘ)
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΩΡΟΛΟΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΕΑΡΙΝΟΥ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΑΚΑΔ. ΈΤΟΥΣ 2021-2022
Πρόσκληση δέκατης πέμπτης (15ης) Έκτακτης συνεδρίασης της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Π.Σχολής του Δ.Π.Θ.
Πρόσκληση 15ης Έκτακτης Συνεδρίασης.pdf
ΧΟΡΗΓΗΣΗ 3 ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΈΣΟΔΑ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ “ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΟΥΡΙΔΗ” ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔ. ΈΤΟΣ 2021-2022″.
Προκηρυξη Κληροδοτήματος Κλεαρχου Τσουριδη ακαδ. ετος 2021-22.pdf
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΣΟΥΡΙΔΗ 2021-22
Αιτηση Υποψηφιότητας Κληροδοτηματος Τσουρίδη 2021-22
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΚΥ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ_ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ_ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ
63ΡΨ46ΜΤΛΗ-ΟΗΟ_ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ
Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 στις 16.00 στην αίθουσα του 4ου έτους, στα πλαίσια του μαθήματος “ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΡΥΘΜΟΛΟΓΙΑ IV: Μορφολογική διερεύνηση, ένταξη και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε αστικά και μη περιβάλλοντα”, ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Ηρακλής Φασουράκης, ιδρυτικό μέλος της διακεκριμένης ομάδας “Βιομηχανικών Δελτίων Απογραφής” “ΒΙ.Δ.Α.” θα παρουσιάσει το έργο της χαρτογράφησης της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ελλάδας με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών. Παράλληλα, θα συζητηθούν θέματα συμμετοχής και συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών στη συν- διαχείριση της βιομηχανικής κληρονομιάς.
Στην παρουσίαση μπορούν να παραστούν όλοι οι φοιτητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν.
Η διδάσκουσα, Κατερίνα Ριτζούλη